Puree kroket met witloof, kaas en hesp - Hoeve Mahieu
Resultaat puree kroket

Puree kroket met witloof, kaas en hesp

Ingrediënten (4 grote kroketten)

  • Boter / olijfolie
  • Witloof 2-3 stronken
  • Aardappelen +/- 5-6
  • Sneetjes ham 2
  • Sneetjes kaas 2
  • Gemalen kaas (vb. emmentaler) +/-150g
  • Eieren 3-4 stuks
  • Melk
  • Nootmuskaat
  • Kruiden naar keuze

Bereiding

1 Schil de aardappelen, snij ze in kleine stukjes en kook ze in water in een 1e kookpot (je kan de aardappelen ook stomen).

2 Snij de witloofstronken overlangs in twee, verwijder het hart, en snij ze daarna in stukjes. Verwarm een 2e kookpot op een zacht vuur en smelt er een klontje boter in (of voeg een scheutje olijfolie toe). Voeg het gesneden witloof toe en laat bakken gedurende 10-15min op een licht vuur (je kan het witloof ook stomen). Voeg wat peper en zout toe. Voeg eventueel ook wat water toe zodat het witloof niet aanbakt.

4 Giet de aardappelen af. Voeg een klontje boter, 1 of 2 eierdooiers en een scheutje melk toe. Voeg ook 100g geraspte kaas en een deel van de gekookte witloofstukjes toe. Stamp tot een smeuïge puree en breng op smaak met nootmuskaat.

5 Vorm met de hand de eerste ronde helft van de kroket (cfr. zoals een hamburger). Leg hierop een sneetje ham, enkele stukjes gekookt witloof en een sneetje kaas. Vorm dan de tweede rond helft van de kroket en kneed alles samen tot een bol (grootte naar keuze).

Tip: kies voor een smaakmakende kaas, vb. Flandrien.

6 Wentel de kroketten eerst door een kommetje losgeklopte eieren en vervolgens door paneermeel (of boordkruim).

7 Laat de kroketten afkoelen.

8 Frituur de kroketten op 170° gedurende 4min.

9 Serveer en werk af met wat citroen.

10 Smakelijk!

Tussenstap puree kroket
Resultaat puree kroket